dilluns, 18 de maig del 2020

LES NOTÍCIES ENGANYOSES (FAKE NEWS)


Aquests dies corren moltes notícies falses, així que us fem cinc cèntims per a estar-ne ben informats!
La desinformació és tota la informació que és falsa, inexacta o manipulada. És a dir, les coses que se’ns expliquen canviades. I això pot ser tant una notícia al diari, a la televisió,
en una pàgina web, com un compte de Twitter o seguidors falsos, o bé un mem malintencionat.
Una notícia enganyosa és un tipus de desinformació feta a mida per al lloc i el moment en què es publica, no amb l’objectiu d’informar sinó de guanyar diners i controlar l’opinió de la gent. És molt important que sapiguem que aquestes notícies existeixen i, sobretot, que aprenguem a identificar-les per a no creure’ns-les!
Però no són un invent del segle XXI. La desinformació existeix des de fa molt de temps!
Però, per què les compartim? Compartim les notícies enganyoses perquè tenen tots els ingredients necessaris per a fer-nos agafar moltes ganes d’ensenyar-les als altres. Els que les escriuen fan servir trucs perquè ens cridin l’atenció i les fem córrer. Acostumen a tractar temes que ens toquen de prop o ens generen curiositat. I sovint es critica o es parla de coses lletges que passen a altres persones. Els titulars, sempre llampants i sorprenents, aconsegueixen que les vulguem llegir i, d’aquesta manera, les notícies enganyoses s’escampen a milers de quilòmetres per tot el món en temps rècords.
Per què ara n’hi ha tantes? Perquè s’ha descobert que tenir un negoci de crear notícies enganyoses genera molts diners. I qui hi ha darrere? Doncs moltes vegades són empreses de publicitat que les creen perquè fem clic als webs que els interessen i fins i tot  governs que paguen perquè es creïn i difonguin notícies a favor seu o d’un candidat seu.  
Quines conseqüències tenen? Com més desinformació hi ha, més difícil és saber què és veritat i què no. I més ens poden enredar. A més, el periodisme perd credibilitat, i hi ha el perill que perdem la confiança en mitjans de comunicació com diaris, ràdio i televisió, amb periodistes professionals que tenen la feina de verificar i contrastar tota la informació que publiquen.
Com combatre-les? Els estudiosos diuen que d’aquí a pocs anys la meitat de les notícies seran enganyoses. Per això és molt important que fem servir una gran facultat que tenim: rumiar. No les fem córrer si creiem que poden ser falses. Actualment, existeixen pàgines web que es dediquen a lluitar contra les notícies enganyoses contrastant informació, parlant amb experts i, posteriorment, publicant al seu web que aquella notícia es tracta d'una fake news.
Les notícies enganyoses sempre existiran. I amb Internet creixeran cada cop més. Però, si no ens les empassem, els que les difonen no hi tindran res a fer.
A continuació et proposem algunes preguntes sobre la lectura que acabes de fer!

  • Què és una notícia enganyosa?
  • Has vist, llegit o t'han explicat mai cap? Quina?
  • Te la vas creure? Per què? (Estava ben escrita, semblava fiable...).
  • Per què creus que existeixen les notícies enganyoses?
  • Quin consell donaries a una amiga o amic que les reenvia?
  • Quina penses que és la millor manera de fer front a aquest tipus de notícies?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada